Mere mobilt
Lystfiskeri og fisketegn
Havkat

Havkat

Kendetegn

Den almindelige havkat kan kendes på, at kroppen har 10-15 mere eller mindre regelmæssige mørke tværstriber ned langs siden. Grundfarven varierer fra rødbrun til gråbrun. Den har et stort hoved med et stort gab og en sammentrykket krop med lange ryg- og gatfinner. Kraniets knogler er usædvanligt stærke med meget kraftige kæbemuskler, der er i stand til at knuse muslinger, før de sluges. Den maksimale størrelse og vægt er 150 cm og 24 kg.

Levested og føde

Lever på mellem 1 og 500 meters dybde på fortrinsvis tangbevokset stengrund. Havkatten findes i Nordatlanten fra Hvidehavet til Grønland samt arktisk Canada. Den findes langs de skandinaviske kyster.

 

Føden består af muslinger, snegle, søpindsvin, krabber og krebsdyr.

Fangstmetode

Den fanges som en værdifuld bifangst på langline, trawl samt i garn.

Sæson

Sæson hele året. Fanges dog mest fra februar til juli. Spisekvaliteten topper i månederne april, maj og juni.

Tilberedning og ernæring

Kødet er hvidt og fast. Sælges under navnet koteletfisk. Havkatten kan med fordel dampes, grilles eller ovnsteges. Du kan finde opskrifter på hjemmesiden

2gangeomugen.dk

 

Havkatten er en halvfed fisk, der indeholder sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer. Havkatten er særligt rig på jod og selen, og den har et højt indhold af E-vitamin.

 

Kilde: 2gangeomugen.dk