Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri
Mere mobilt
Lystfiskeri og fisketegn
Jomfruhummer

Jomfruhummer

Kendetegn

Jomfruhummeren er et mindre og meget slankere krebsdyr end hummeren. Den er mere spinkel og gul til lyserød med to lange smalle klosakse, der er lige lange og besat med små hvide torne. Den kaldes også dybvandshummer. Fra pandetorn til halespids måler hannen maksimalt 24 cm, hunnen 20 cm - de bliver dog sjældent over 15 cm.

Levested og føde

Jomfruhummeren lever på dybder fra 40 til 250 meter på blød bund og ikke klippe- og stengrund som hummeren. I danske farvande lever jomfruhummeren i Kattegat, Skagerrak og Nordsøen. Voksne jomfruhummere bliver for det meste det samme sted resten af livet.

 

Jomfruhummeren er aktiv om natten og jager små bunddyr som orme, pighuder og krebsdyr. Den skifter skal som alle andre krebsdyr. Væksten er meget langsom. Jomfruhummeren kønsmodnes ved 3-5-års-alderen, hvor den er ca. 8-10 cm lang. Den gyder hvert andet år i marts til november. Æggene (maks. 4.000) befrugtes under gydningen og opbevares mellem hunnens halefødder i 8 til 9 måneder, før de klækkes. Larverne er pelagiske i 2-3 uger.

Fangstmetode

Jomfruhummeren er en af de vigtigste arter målt på værdi af landinger. Jomfruhummer indgår i blandede fiskeri med trawl. Dansk fiskeri foregår i Kattegat, Skagerrak og Nordsøen. Fiskeriet er reguleret af kvoter.

Mindstemål

Saltvand

Fuld længde Haler
Nordsøen 8,5 cm 4,6 cm
Skagerrak/Kattegat 13 cm 7,2 cm
Bælterne 13 cm 7,2 cm
Østersøen underområder:    

- 22-25

- 26-28

- 29-32

13 cm

13 cm
13 cm

-

7,2 cm

-

Ringkøbing Fjord - 7,2 cm
Limfjorden - 7,2 cm

Ferskvand

-  -

 

Fredningstider

Ikke omfattet af fredningstider.

Sæson

Sæson hele året.

Tilberedning og ernæring

Kødet er fast, magert og hvidt med en svag lyserød farve på ryggen. Kødet er "finere" i konsistensen end hummerens kød. Du kan finde opskrifter på hjemmesiden

2gangeomugen.dk

 

Jomfruhummeren hører til kategorien mager fisk. Den er særligt rig på jod, selen og zink.

 

Kilde: 2gangeomugen.dk

bookmark Installer ministeriets website på din mobil.
Klik på ikonet herunder og vælg
"Føj til hjemmeskærm"